Zeliščarski izlet v Wies in Goričko

Objavljeno .

Mentor za terenske delavnice pri študijskem krožku Zeliščarstvo, Miran Čebašek, je za torek, 14. maja 2024 organiziral zeliščarski izlet v Avstrijo in k zeliščarju Lovru Vehovarju v Dolnje Slaveče.

2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko

Zjutraj smo se zbrali ob 7. uri na avtobusni postaji Domžale in se odpeljali našemu cilju naproti. Med potjo je kar močno deževalo, vendar ko smo prispeli na cilj v Wies je dež pojenjal. V centru kjer se ukvarjajo z ekološko pridelavo rastlin so nas zeliščarje zanimale predvsem sadike zelišč in začimbnic. Vsak posameznik je nabavil svoje priljubljene in sledil je ogled nasadov okoli centra. Glede na to, da je predhodno deževalo je bil ogled nekoliko okrnjen, ker je bilo okoli gred precej razmočeno.
Po postanku za kavico je sledila vožnja proti Goričkem, natančneje v Dolnje Slaveče k zeliščarju Lovru Vehovarju, kjer pa nas je pričakalo lepo sončno vreme. Zeliščar Lovro z družino živi v naravi, kjer so si postavili hišico iz lesa, ki so ga posekali v bližnji okolici, družbo jim delajo koze, za katere so ravno tako postavili pokrito stajo. Razkazal nam je svoje zeliščne nasade sredi gozda, kjer so izsekali les in razložil kako vsako leto pripravijo dodatne grede za pridelavo zelenjave. Pogostil nas je z različnimi zeliščnimi aperitivi, sokovi, zeliščnimi namazi in odličnim bogračem kuhanem v kotlu. Z zanimivimi vtisi in polnimi želodci smo se odpravili proti domu. Sledil je še krajši postanek v Radencih in nadaljevanje vožnje proti Domžalam.

Da pa je bila pot domov bolj prijetna in zanimiva, sta zeliščarske nasvete delili zeliščarici Terezija Nikolčič in Metka Maček. Igralec Jožef Ropoša pa je poskrbel, da je bil izlet tudi literarno obarvan, saj nam je na zelo izrazen način prebral nekaj Shakespearovih pesmi.

Polni lepih spominov in zeliščnih sadik smo prispeli v Domžale okoli 20.ure.

2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 1 2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 2 2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 3

Avtorica: Mimi Miklavčič; Foto: Sonja Varl