Teden zdravega življenja v Društvu Lipa Domžale

Objavljeno .

(povzeto po domzalec.si)

Jabolko je zdrava malica

Eden izmed najboljših razlogov, zakaj bi morala jabolka uživati prav vsak dan, je njihova nizka kaloričnost. Eno srednje veliko jabolko, okoli 180 gramov, ima le 95 kalorij, zelo malo maščob in sladkorja ter veliko vitamina C in A. Če vsak dan zaužiješ le eno jabolko, boš s tem pokrila kar 14 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Ker imajo jabolka tako malo kalorij, so idealna za hujšanje in zdravo življenje, saj so precej nasitna in kot taka primerna za katerikoli obrok v dnevu.

Tega se dobro zavedajo v Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjske obdobje, kjer so v tem tednu pripravili teden zdravega življenja, ki je povezan z jabolki. Predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar je povedal, da so za ta namen kupili jabolka, ki so namenjena njihovim slušateljem, predavateljem in obiskovalcem njihovih prostorov na Ljubljanski 58 v Domžalah. Za jabolka so se po besedah Ravnikarja odločili, saj so zelo pomembna za zdravo življenje. Prav tako niso pozabili na njihove skupine, ki delujejo izven matičnih prostorov.

Jabolka poskrbijo za zdrave zobe in dlesni
Čeprav jabolko samo po sebi ne prispeva k bolj belim zobem, pa se med žvečenjem njegovih koščkov poveča izločanje sline, ki prispeva k učinkovitemu odstranjevanju bakterij. Posledično so zobje bolj zdravi in tudi manj obarvani. Res pa je, da kislina v jabolku lahko negativno vpliva na sklenino, zato je po zaužitju priporočljivo zaužiti kakšen kozarec vode.

Jabolka ščitijo pred rakom
Raziskava na Univerzi Cornwell je odkrila, da imajo jabolčni olupki neverjetno zdravilno moč, saj vsebujejo triterpenoide, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka. Jabolčni olupek naj bi nas ščitil pred rakom črevesja, jeter in prsi, saj je študija na miših pokazala, da so olupki vplivali na zmanjšanje tumorskih tvorb.

Jabolka znižujejo nivo slabega holesterola
Kiselkasti sadež vsebuje antioksidante in vlaknine, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja, ščitijo arterije in sodeč po nekaterih študijah učinkovito znižujejo nivo slabega holesterola.
Uživanje jabolk zmanjša tudi tveganje za možgansko kap.

Jabolka preprečujejo nastanek diabetesa
Jabolka lahko zmanjšajo tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Študije dokazujejo, da imajo ženske, ki dnevno pojejo dve jabolki, 28 odstotkov manj možnosti za pojav diabetesa, v primerjavi s tistimi, ki jabolka uživajo redkeje. Vzrok je v jabolčnih vlakninah, ki uravnavajo nevarno nihanje krvnega sladkorja. Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 4 grame vlaknin, od tega je največ t.i. pektina, ki znižuje slabi holesterol.

Z jabolki do boljše telesne vzdržljivosti
Verjela ali ne, zahvaljujoč jabolkom boš tudi lažje telovadila. Če boš pred fizično aktivnostjo pojedla jabolko, bo to v telesu sprostilo antioksidant kvercetin, kateri bo pljučom omogočil boljši izkoristek kisika. Zaradi tega boš zdržala dlje in imela več kondicije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar