Četrtkovi pohodniki - smelo že v drugo šolsko leto

Objavljeno .

2017 11 pohodi vintgar

Kako hitro mineva čas, začetki v oktobru leta 2016 in že smo zaključili oktober leta 2017, a tudi med počitnicami smo bili aktivni. Skupina se veča, v tem šolskem letu so se nam pridružile štiri pohodnice, zdaj nas je deset in prav prijetna družba odkriva nove bisere naše lepe domovine.

Naša kolegica, Majda Šraj, neumorno beleži naše podvige in kronološko niza dogodke v besedi in fotografiji. Preberite si, mogoče pa dobite idejo tudi za družinski izlet.

Mirjana Kavčič

 

3.8.2017:
Vintgar in dolina Radovne

Današnji pohod ali druženje je bilo že naprej določeno. Soteska nas je čakala prav prijetno ohlajena. Pravo presenečenje, da je ogromno turistov.

1,6 km dolga soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi stenami hribovja, biser v tej soteski je reka Radovna s svojimi slapovi in tolmunčki. Pot nas je vodila po lesenih mostovih v prijetnem hladu, mimo slapa Šum, ki je največji rečni slap v Sloveniji. Med hojo smo dobili, kar zajetno razlago od Metke Zupanek, ki je preživljala otroštvo v tem prečudovitem okolju. Živela je čisto blizu.

Po končani peš poti smo se odpeljali do jezera Kreda. To je majhno umetno jezero v dolini Radonje.

Pot nas je peljala do ogromne stare lipe, ki se bohoti zraven prečudovitih hribov.

Ko smo se peljale naprej proti Mojstrani nas je pri tabli Psnak, kar potegnilo na parkirišče. Z veseljem smo sedli za mizo in si naročili ajdove krape in kislo mleko.

Sončen dan in dobra volja to je ostalo za popotnico domov.

17.8.2017:
Tromeja Kranjska gora
1508m visok vrh, ki se nahaja na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Ko smo prišle na vrh se je odprl razgled na Julijske Alpe, Ziljske Alpe…

Po krajšem kroženju smo se spustili v dolino. Sonce je prav prijetno grelo.

5.10.2017:
Dom na Slivni (cerkev Sv. Neže
)

Pot smo začeli pri obeležjih na GEOSSu. Strmo v gozd, ki se kmalu pokaže , da je pot prav prijetna. Hodi se po gozdnati poti. V tem času imaš na tleh vse barve, ki jih premore jesen. Ta preproga je prečudovita. Ob poti smo nabirali gobe in občudovali gozdna tihožitja.

Pot nas je pripeljala do kapelice, ki je lepo urejena in naznanja, da smo le malo oddaljeni od prečudovite cerkve Sv Neže od katere je lep razgled na okoliško hribovje. Slivno ima zgodbo iz turških časov, prav prijetna je.

Ob cerkvici je prečudovit travnik na katerem je starejši gospod (pastir) pasel koze in ovce. Razveselil se je pohodnikov in stekel je prijeten klepet z nasvetom, katero pot naj vzamemo , da bomo hitreje v dolini.

Ob zaključku smo bili več kot zadovoljni.

12.10.2017:
Sv. Mohor nad Moravčami

Sv. Mohor se nahaja na zelo razgledni vzpetini. Spada v Zasavko-Posavsko hribovje. Iz Domžal nas pelje pot proti Moravčam, ko pridemo do gostišča »Frfrav« zavijemo levo in še kilometer do začetka poti. Pot se začne po mešanem gozdu, ki se poigrava z čudovitimi barvami. Posebnost tega dne je bilo prečudovito vreme, ki je pošiljalo sonce skozi drevesa. Na poti smo se čudili tihožitju gob.

Ko smo prispeli do cerkve nas je prijazno pozdravila gospa , ki stanuje v bližini in nam povedala kar nekaj zanimivih stvari. Razgled je bil prečudovit z vrha smo videli limbarski vrh, vidljivost je bila res čudovita. Po ogledu smo se vračali po drugi poti, ki nam jo je svetovala gospa. Lahko bi rekli, da smo zaključili krog.

20.10.2017:
Piknik na mengeški Koči

Izjemoma smo se odločile, da pohod prestavimo na petek, ker je kostanjev piknik, ki ga je organizirala Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale. Zbrali smo se na parkirnem prostoru pri vznožju hriba. Počasi in klepetavo smo odrinili proti cilju. Vreme nam je bilo naklonjeno. Sončno toplo jesensko vreme. Pri koči so nas čakale citrarke, ki so predstavile pesmi, ki so zvenele čudovito. Svojo dobro voljo je pokazala gospa Mara in nam z deklamirala in odpela nekaj ljudskih pesmi. Pozdravni govor predsednika Društva Lipa Marjana Ravnikarja.

Ob kramljanju smo bili dobro postreženi, hrana in kostanj sta bila odlična. Ura se je kar hitro pomaknila čez dvanajsto in počasi smo se odpravili proti domu.

26.10.2017:
Sela v Tuhinju

Današnji pohod smo načrtovali, ker smo predvidevali, da bo grdo vreme, a izkazalo se je ravno obratno. Lep sončen dan in ostali smo pri omenjenem izletu. Med stara naselja v kamniški občini sodijo nedvomno tudi Sela pri Kamniku, ki se že omenjajo v starih listinah.

Ko smo prispeli do cerkve smo se odločili, da povprašamo gospoda Danijela Kaštruna, ki skrbi za cerkev Sv. Neže, da nam pove zgodovino kraja in kako prav smo se odločili. Pripravljen nam je bil razložiti zgodovino nastanka kraja in ožje okolice. Bil je zelo izčrpen.

Pot smo nadaljevali proti termam v Tuhinju in po poti nazaj do parkirišča. Prijetna nezahtevna pot, ki jo lahko nadgradiš z okoliškimi hribi.

Tako in že so tu prve počitnice, ki jih bomo preskočili. Vidimo se v četrtek 2.11.2017. Predvidevamo izlet na Zasavsko goro - v primeru slabega vremena gremo v Kamniško Bistrico.

(kliknite slike za povečan prikaz in podnapise)