Četrtkovi pohodi izletnikov - kratek opis jesenskih pohodov

Objavljeno .

Groblje - Mengeš (5.10.2016)

Zbirno mesto v Domžalah na parkirišču nekdanjega Univerzala. Pot nas je  vodila do cerkve sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah, kjer nas je pričakal g. Brojan. Po kratkem predavanju in ogledu smo nadaljevale  pohod čez Mengeško polje. V  središču Mengša nas je zopet pričakal g. Brojan in nas popeljal v čas, ko je  bilo v Mengšu kar lepo število vplivnih bogatih družin, ki so pisale zgodovino. Na kratko smo pogledali cerkev sv. Mihaela v kateri je delo našega slovitega arhitekta Plečnika. Z  nami je bila ga. Mirjana Kavčič, tam je  preživljala svoje  otroštvo. Povedala nam je veliko zanimivega.

Pohod smo oplemenitile z počitkom v Trdinovem hramu, kjer smo se okrepčale in veselo klepetavo nadaljevale pot nazaj v Domžale.

To je bil naš otvoritveni pohod.

Murovica - Vrhpolje pri Moravčah (13.10.2016)

Ob 9.00 uri smo krenili proti Sveti trojici. Parkirali smo zraven hiške g. Ložarja, ki nas je prijazno povabil v svoj vikend. Postregel nas je z okusno ocvirkovko in preden smo se poslovili nam je deklamiral pesem iz svoje zbirke, ki opeva hrib Murovico.

Veseli in zadovoljni smo se začeli vzpenjati po poti.  Na vrhu, ki meri 743 m smo se vpisali v vpisno knjigo in pozvonili za srečo. Pri spustu v dolino smo nabrali nekaj kostanja. Pot nas je vodila do Vrhpolja pri Moravčah. Pri cerkvici sv. Petra in Pavla nas je  čakal g. Ivan Povšnar, ki vodi župnijo. Cerkev je prava zgodovinska zakladnica. Podal je zelo izčrpno razlago.

Domov smo se  odpeljali zadovoljni, da smo nekaj naredili zase in smo že snovali kam gremo naslednji četrtek.

Fotografija, ki je nastala med vzponom:

cetrtkovi pohodi 2016 1

Vače in okolica (20.10.2016)

Pot nas je vodila v središče Slovenije. Kam drugam kot v Vače. Poznamo: VAČE – GEOSS -SITULA. Bili smo kar presenečeni kaj vse se dogaja v tem kraju. Izbrali si nismo lepega vremena, ki bi oplemenitil naš izlet. Vreme je bilo prav peklensko, deževno in hladno. V samem središču nas je pričakala ga.Jurjevec , ki nas je popeljala po zgodovini njihove cerkve  sv. Andreja . V cerkvi imajo izdelan Božji grob iz samih malih stekel, ki so bila izdelana na Češkem.

Nadaljevali smo z ogledom muzejske hiše, ki jo vodi družina Kolenc. Prisluhnili smo predavanje o znanih Slovencih, ki so bili rojeni v tem kraju.

Vreme nam je tako nagajalo, da smo soglasno  zaključili pohod. Nikoli ne veš kdaj se vrneš.

Gradiško jezero (27.10.2016)

Vreme ni bilo primerno za daljši pohod. Odločili smo se,da gremo okoli Gradiškega jezera.  Jezero je umetno zajezeno v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica. Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto Ljubljana- Maribor pred hudournimi vodami.

Okoli jezera je speljana pot, ki je ravno pravšnja za enourni izlet. Pot nas je vodila do gostišča Bevc, ki ima čudovito zbirko starega kmečkega orodja. V  Lukovici je popolnoma ohranjena čevljarska delavnica mojstra Jemca iz tega izhaja kasnejše čevljarsko podjetje Mojca.

Po končani turi smo šli pogledat  Čebelarski dom, ki ima pestro ponudbo za izčrpane pohodnike.

Gora - gorska cerkvica sv. Miklavž v Tuhinjski dolini (3.11.2016)

Pohod smo začeli v deževen in meglen dan. Po kratki vožnji do Šmartna  in naprej v vasico Gradišče, kjer smo se ustavili in postali ob spomeniku , ki spominja na grozote druge svetovne vojne. Metka nam je na kratko povedala zgodovino tega kraja in kaj so doživljali prebivalci v tem kraju.

Ustavili smo se pri njenem vikendu. Okrepčani smo odšli na hrib Gora (750m), z gotsko cerkvico sv. Miklavž.  Zvonik stoji ločeno od cerkve. Obdaja jo protiturško obzidje  s obrambnim stolpom.

Od tu je krasen razgled, a nam je megla zakrivala vse lepote.

Dobre volje smo prišli do vikenda. Malicali smo dobroto za ta letni čas, odlično pripravljen segedin. Kljub grdemu turobnemu vremenu se je dan prijetno zaključil.

Dobeno - Rašica (10.11.2016)

Na Dobeno smo prispeli iz smeri Loke  pri Mengšu. Pohod smo nadaljevali po asfaltirani cesti, ki se rahlo vzpenja. Smerokaz nas usmeri v gozd na kolovozno cesto.  Pot nadaljujemo po vzpetini proti Domu na Rašici. Spotoma pogledujemo v dolino, krasen razgled.

V koči spijemo pravi domači čaj in se spustimo po isti poti do Blaža. Končnega druženja ne izpustimo.

Rudnik pri Radomljah – Pr Čeh (kmečki turizem) (17.11.2016)

Zbirno mesto pri golfu v Volčjem potoku. Pot smo nadaljevali do spomenika na Rudniku pri Radomljah. Spomenik je postavljen žrtvam NOB , ki so bili izdani leta 1945. Izbrali smo pot skozi gozd. Na poti smo videvali prava naravna tihožitja, ki jih je narava sama ustvarila: mah in gobe.  Dokumentirano na fotografijah. Ko smo prispeli iz gozda, nas je pričakala pasja družina, ki nam je dala vedeti, kdo je gospodar.

Po kratkem postanku smo se podali na pot v dolino. Sklenili smo, da nas bo pot še zanesla v to smer. Ogledali si bomo Lukovo bolnico na Kolovcu. Uradno se je imenovala Triglav. To naj ostane za prihodnjič.

cetrtkovi pohodi 2016 2 cetrtkovi pohodi 2016 3

Golčaj - 690 m visok hrib, ki se dviga južno od Blagovice (27.11.2016)

Zbrali smo se na parkirnem prostoru. Pot nas je vodila proti Moravčam, kjer smo zavili proti Hrastniku in še malo naprej. Parkirali smo  na parkirišču, ki je označeno za pohod  na Golčaj. Veselo smo zastavile  korak in začele hoditi proti Golčaju. Pot je prijetna, ker je posuta z raznovrstnimi listi  listavcev. Kot bi hodil po preprogi. Ob poti so ciklame in resje. Srečali smo nekaj pohodnikov, ki so se vračali iz  Golčaja.

Pred nami še zadnja vzpetina na  kateri stoji spomenik borcem Radomeljske čete, ki so padli leta 1941 in šestim padlim aktivistom. Pri spomeniku je skrinjica z žigom. Ustavili smo se pri cerkvi sv. Neže, ki je najstarejša cerkev v Črnem grabnu. Po kratkem ogledu okolice smo se spustili po isti poti  do parkirišča. Sklenili smo , da se zapeljemo do Limbarske gore in naredimo kratek postanek. Bil je že čas, da se obrnemo proti domu.  Ustavili smo se v kmečki gostilni in ob dobri kmečki pojedini zasnovali naslednji pohod…