Za kulturni praznik smo obiskali Lendavo in Veliko Polano

Objavljeno .

kulturni2016Ekskurzijo, napovedano za kulturni praznik, smo izvedli 13. februarja. Zjutraj je zapadlo kar nekaj mokrega snega, vendar nas to ni ustavilo, da bi se zapeljali proti najvzhodnejšemu mestu v Sloveniji, Lendavi. Prijetno razpoloženi in polni pričakovanj smo prispeli v Veliko Polano in v domačijo Miška Kranjca, kjer je sedaj obnovljen muzej. Snega v Prekmurju ni bilo, le deževalo je.

Domačija nam je nudila na ogled njegovo bogato zapuščino. Priznan pisatelj, po katerem se danes imenuje Osnovna šola v kraju, je pisal največ o domačinih in domačem kraju. Napisal je preko 50 romanov, črtic in novel in je znan vsem Slovencem. Omeniti velja dela Na valovih Mure in Grlice ter njegove romane Mladost v močvirju, Strici so mi povedali in Povest o dobrih ljudeh. Kranjčevo pisateljsko delo obsega teme: "človek in zemlja", "sezonski delavec ali proletarec", "predvojne kapitalistične ali povojne socialistične razmere" in "čas NOB", katerega udeleženec in organizator v Prekmurju je bil. Obsežno polje njegovega pripovedništva predstavlja tudi mladinska proza. Sredi teh, s svojim peresom oblikovanih ljudi, ki jih je imel pisatelj rad, se zanje razdajal in živel, bo trajno živel z njimi in nami kot pomemben ustvarjalec in oblikovalec, pisatelj, človek in umetnik, Miško Kranjec.

Muzej je zasnovan kot zanimiva kombinacija spominske delovne sobe s knjižnico, galerije s pisateljevimi laični oljnimi platni in lastnimi fotografijami ter sobe, kjer smo izvedeli vse o pisateljevem rojstnem kraju.

Letošnji Prešernov nagrajenec Tone Partljič je o njem zapisal: Ves čas svojega življenja je Miško Kranjec pisal eno samo knjigo o dobrih ljudeh. Ivan Potrč pa je napisal, da je Miško Kranjec v našo slovensko literaturo vnesel Pomurje in pomlad.

Po ogledu muzeja smo nadaljevali pot v Lendavo, se seznanili z značilnostmi dvojezičnega področja in obiskali sinagogo. V kratkem kulturnem programu je nastopil Rajko Stupar, igralec, pisatelj, scenarist, režiser, snemalec, urednik in priznani kulturni delavec, ki je odlično interpretiral odlomke iz del Miška Kranjca, iz Povesti o dobrih ljudeh in iz Strici so mi povedali. Metka Zupanek je prebrala nekaj pesmi Marije Jenc, sodelovali so še Janka Jerman, Marjan Levstek in Marika Haler.

V sinagogi smo si ogledali fotografije in pisno gradivo o delu in življenju prekmurskih Židov. Ogledali smo si še Kulturni dom, primer sodobne arhitekturne mojstrovine madžarskega arhitekta Makovca. Simbol in ponos Lendave je tudi grad, ki se mogočno dviga nad mestom in hrani zanimive muzejske zbirke vredne ogleda. Gospod Rajko Stupar nam je spregovoril o zgodovini gradu in o posameznih zbirkah.

Posijalo je sonce, zato smo se hitro odpravili do razglednega stolpa Vinarium sredi Lendavskih goric, ki je visok 53,5 m. Do vrha stolpa vodi 240 stopnic, nekateri smo jih prehodili, drugi so se peljali z dvigalom. Ob jasnem vremenu se vidi v štiri države, ob malo slabšem pa vse okoliške predele Prekmurja.

Na poti domov smo se ustavili še v gostišču v Lenartu in tako uspešno zaključili ekskurzijo v Prekmurje. Zadovoljni, v mislih enotni, da si tako lepih ekskurzij še želimo in se jih bomo z veseljem udeležili, smo se vrnili v Domžale

Zapisala: Marija Gornik Kugler,
foto: Marjan F. Levstek

Fotografije iz zgornjega albuma so dosegljive tudi kot google photos album na povezavi
https://goo.gl/photos/5Cd5Jg8NHbBvnPzK7