Ta svet je učenja vreden

Objavljeno .

u3zo Ljubljana 30. september 2015Slavnostni uvod v 32. študijsko leto U3ŽO v Ljubljani se je dogajal v sredo, 30. septembra 2015, v prostorih knjižnice Otona Župančiča v Mestni četrti Ljubljana Center.

Ob tej priložnosti je bila organizirana razstava keramičnih izdelkov študentk in študentov programa oblikovanje gline v U3ŽO Ljubljana in U3ŽO Lipa Domžale, pod mentorstvom Lučke Šićarov.

Dobrodošlico je zbranim zaželela študentka in prostovoljka U3ŽO Ljubljana, Mirjam Bevc Peressutti. Še posebno topel pozdrav je namenila  prof. dr. Ani Kranjc,ustanoviteljici in predsednici Slovenske UTŽO ter zamejskim prijateljem iz Terske doline, ki sta jih zastopala dr. Viljem Černo in glasbena skupina Beneške korenine pod vodstvom Igorja Černa.

Glasbo in poezijo Terske doline je skupina vključila v prireditveni program s pesmimi Pleši, pleši roža, ma od doline do doline in to v zanimivem rodnem jeziku Terske doline in Benečije.

Prof. dr. Kranjčeva, je študentom in mentorjem na pot, izrekla veliko zahvalo in posebnost za današnjo organizacijo prireditve ter v veliko veselje in ponos, saj ima U3žo Ljubljana 3400 študijskih mest. Raziskava, ki jo s kolegi dela, je pokazala, da je v teh dvaintridesetih  letih zabeležen velik napredek, saj je v Sloveniji že 51 U3ŽO, komuniciramo s 20.000 študenti po e-pošti, posebnost v preletavanju študijskih mest in to zato, da se študentje počutijo dobro v izbrani pravi skupini, kjer koli v Sloveniji. Koordinatorji, prostovoljci so nepogrešljivi in rdeča nit za povezovanje, take skupine  pomenijo posebnost, zato smo upokojenci dolžni, da gremo z znanjem naprej in še nekaj, postati moramo direktorji svojega učenja - študijski krožki dajejo vsem veliko in priložnost za osebnostno rast.

V nadaljevanju so se s pozdravi zvrstili za govorniškim odrom tudi gostje: podžupan  MOL, Dejan Crnek; iz Benečije, dr. Viljem Černo, ki se je zahvalil za izid Zbornika TERSKA DOLINA leta 2006, kar je največja zasluga pokojne prof. Milene Kožuh, ki je dolga leta vodila študente v Tersko dolino in Benečijo, s tem je opozarjala na dolžnost matične domovine do rojakov v zamejstvu; zvrstili so se študenti in prostovoljci U3ŽO Ljubljana, zadolženi za posamezna področja.

O skupni razstavi keramične interpretacije ilustracij Zvonka Čoha v keramiki je spregovorila Lučka Šićarov, mentorica za keramiko, študentki-animatorki Breda Podbevšek in Jasna Kmetec, ki se je v imenu U3ŽO Ljubljana zahvalila sestrski univerzi Lipa Domžale in njeni predsednici, Metki Zupanek za prijetno sodelovanje.

Besedilo: M.Kavčič
Fotografije: M.Podbevšek