Računalniški tečaj

Objavljeno .

Računalniški tečaj

SIMBIOZA med generacijami 2018

Delavnica računalništva

V prostorih Društva LIPA U3žo, Domžale je bilo že četrto leto organizirano "računalniško opismenjevanje" v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale. Uka željnih Lipovcev nas je bilo dvanajst. Mladi, bodoči tehniki računalništva, letos jih je bilo sedem, vsi iz tretjega letnika, so prevzeli vlogo pedagogov delavnice računalništva, ki je bila od torka, 12.6.2018 do petka, 22.6.2018. Vsak od njih je bil zadolžen, da predstavi eno od področij predvidenega programa. To sodelovanje se jim upošteva kot obvezna letna praksa.

Na delavnici Računalnik, moj prijatelj smo govorili o osnovah računalništva, kako z računalnikom rokovati ter kaj je dobro vedeti o oskrbi računalnika. V prvem delu smo spoznali strojno, predvsem zunanjo opremo.

Pobližje smo si ogledali zunanjo opremo in karakteristike namiznega računalnika, nato pa na podoben način analizirali še prenosnik. Nadalje smo se seznanili z aktiviranjem računalnika ter začeli s prvimi koraki v tem novem svetu s poglavjem "Brezmejna polja računalnika".

V nadaljevanju smo se dotaknili oskrbe računalnika, na kaj je dobro biti pozoren pri rokovanju z računalnikom ter kako ga lahko očistimo. Velik poudarek je bi tudi na varnosti vnesenih podatkov in pozornosti na prejeto pošto glede morebitnega vnosa virusov.

Da se medgeneracijskega sodelovanja resno lotevajo na Srednji šoli Domžale, potrjujejo tudi obiski in spremljanje predavanj njihovih profesorjev: Borut Jagarinec, mentor, Mojca Jager, strojna obdelava, Karmen Koprivec, zadolžena za prakso, Tadej Trimko, programiranje.

V veliko veselje nam je bila tudi pridobitev gradiva vseh predavanj, ki smo ga dobili po e-pošti in si ga lahko natisnemo kot skripta.

Zadnji dan predavanj sta prijetno presenečenje pripravila profesor Borut Jagarinec in predsednik LIPE, Marjan Ravnikar, ko sta slušateljem podelila lična POTRDILA za udeležbo na delavnici računalništva in vse skupaj povabila na pogostitev in prijetno druženje.

Z zaključkom naših predavanj so se za šolsko leto 2017 - 2018 v LIPI zaprla vrata.

Prijetne počitnice, vidimo meseca oktobra....

Besedilo in foto: Mirjana Kavčič