Lipine ŠPELCE tudi na Japonskem

Objavljeno .

V torek, 23, oktobra 2012, so Unicefove prostovoljke iz Društva LIPA Domžale na Gimnaziji Slovenj Gradec vodile delavnico izdelovanja "punčk iz cunj". Na delavnici so bili učenci matične gimnazije in njihovi vrstniki - gostje iz pobratenega japonskega mesta MYOKO.
V Slovenj Gradec je z dijaki pripotoval tudi župan njihovega mesta in japonski veleposlanik v Sloveniji, ki so skupaj z vodstvom šole in Občine gostiteljice posadili drevo prijateljstva, Japonsko češnjo. Za popotnico k dobri rasti, je gimnazijski pevski zbor zapel nekaj slovenskih narodnih pesmi. Japonski prijatelji so bili v gosteh pet dni, ogledali so si okoliške kraje in Ljubljano, prebivali so na domovih svojih slovenskih prijateljev v Slovenj Gradcu. Mladi hitro navežejo pristne prijateljske vezi, v teh dneh so se naučili dve slovenski pesmi in ju zaigrali na ksilofonih, se veliko smejali in tudi kakšno slovensko besedo izgovarjali. Vsi japonski gostje so dobili v posvojitev našo ljubko Špelco, kar je bilo darilo Gimnazije Slovenj Gradec. Japonski prijatelji so izročili gostiteljem uradno vabilo, da drugo leto obiščejo MYOKO, kar so z veseljem sprejeli.
Na slovenjegraški gimnaziji smo Lipovke že večkrat gostovale s svojimi veščinami izdelovanja punčk iz cunj. Tokratna skupina, Metka, Tatjana in Nevenka, je bila prvič, vsa srečanja pa so dogovorjena med vodstvom Unicefa Slovenije in vodstvom GimnazijeSlovenj Gradec. Bilo je naporno, a lepo. Pa še kdaj!

Foto: Metka Paternoster
Besedilo: Mirjana Kavčič