Predstavitev nove zbirke pesmi: Marija Jenc, ZAHOD SONCA

Objavljeno .

V ponedeljek, 23. januarja 2012 je bila v  literarni učilnici v Lipi  predstavitev najnovejše, pete zbirke pesmi Marije Jenc z naslovom Zahod sonca.

Marija Jenc se nam je predstavila že v štirih samostojnih izdajah:
Melodije srca (2003)
Duša poje (2005)
Ujeta v spomine (2007)
Večni krog (2009)

Marija se je rodila 13. maja 1928 na Goričici pri Ihanu. Njeno mladost sta zaznamovala druga svetovna vojna in težko življenje po njej. Tudi kasneje ji ni bilo lahko, a je kljub temu ostala pokončna in vedra. Poročila se je in vzgojila štiri otroke.

Že kot otrok je vzljubila naravo, ki ji še vedno veliko pomeni. Sodelovala je na številnih srečanjih harmonikarjev in osvojila več nagrad. V prostem času kvačka čudovite prtičke, loti pa se tudi zahtevnejših izdelkov.

Pesmi je začela pisati pred več kot tridesetimi leti, objavljati pa mnogo kasneje. Prve so zagledale luč sveta v občinskem časopisu, kasneje pa so izšle v zbornikih LIKUS-a in Lipe.

Mici, kot jo kličemo prijatelji in znanci, pa ne piše samo pesmi. Tudi nevezana beseda ji lepo teče.  Drugo knjigo Duša poje  je obogatila s svojimi slikami, saj rada tudi riše.

Na zanimivi predstavitvi smo slišali pesmi iz vseh njenih del, ki so jih predstavile njene kolegice. Obiskovalci so pozorno poslušali in tu in tam se je ob pretresljivi vsebini pojavila tudi kakšna solza. Predstavitev  je popestrila Silva Kosec, ki je ob kitari zapela nekaj slovenskih narodnih pesmi..

Večer smo zaključili s klepetom ob dobrotah, ki so jih pripravile Micine sodelavke z literarne delavnice.

Mici, čestitamo!

Tekst in foto: J. Jerman, M. Rupert