Na Kranjskem so počitnice, ampak etnologinje žuriramo!

IMG 0322Praznovanje okroglega jubileja naše sošolke, ki je bil 31. 1 2022, se je odmikalo, saj je zmeraj kaj prišlo vmes. Malo nam je nagajala tudi korona, tako da smo jeseni izpustile kakšno uro in se zadrževale doma. Zato pa smo se danes, ko je datum tako zanimivo sestavljen, zbrale, da proslavimo kar tri rojstne dneve …

Naše širše proučevanje letos zajema dom, zato smo najprej govorile o ledinskih, potem še o hišnih imenih, in se pogovarjale, od kod izvirajo naši priimki. Prejšnji torek pa smo se posvetile navadam ob praznovanjih rojstnih dni. V prejšnjih časih, posebej na kmetih, so veliko več dali na godovanje. Na predvečer godu so sosedje in prijatelji prišli »delat freh«. To je pomenilo, da so prinesli s seboj pokrovke, posode, raglje, ipd. in s temi »inštrumenti« zagodli in zapeli podoknico. Potem so bili povabljeni v hišo, kjer so bili pogoščeni in se veselili dalje. Stari zapisi pa poročajo, npr. iz Javorja pri Škofji Loki leta 1887, da je bil pomemben jubilej srečanje z Abrahamom, abrahamovanje. Takratna življenjska doba je bila mnogo krajša in tako je bila petdesetletnica že lepa starost, primerljiva s prerokovimi leti. Praznovanje godov in Abrahama je zelo povezalo vaško skupnost.

Na Slovenskem se je razvilo tudi posebno, bolj javno, obeleževanje osebnih praznikov, ko so leta 1956 na radiu začeli predvajati oddajo Naši poslušalci čestitajo in pozdravljajo, ki je postala zelo priljubljena. V sedemdesetih letih pa so se mnoga okrogla praznovanja preselila v gostilne, pogosto zato, ker so ljudje živeli v blokih in v stanovanjih niso mogli prirediti večje pogostitve. Postavljanje mlajev z letnicami pa je le najnovejša »modna muha«.

Tudi naša jubilantka Marjana nas je danes lepo pogostila s posebno domačo sladico, penino in kavo, me pa smo ji podarile šopek in ji zapele. Voščilu se je pridružil tudi naš predsednik, gospod Marjan Ravnikar. Da ne bi bilo le praznovanje, je Marjana s seboj prinesla pokazat tudi sto petdeset let stare vezenine, ki so jih gospodinje izdelale same, še posebej, ko so se udeležile kuharskih tečajev.

Ni pa bila edina. 17. februarja je imela »navaden rojstni dan« Jožica, ki je pripravila trivrstne zeliščne namaze. Marija pa si je za rojstni dan »izbrala« prav današnji torek z datumom, sestavljenem iz samih dvojk in le ene ničle! Različne vrste kolačev in peciva nam je božalo brbončice. Na zdravje in na mnoga leta!

Avtorica: Manica Perdan Ocepek