Vrata odprli, vrata zaprli 

Objavljeno .

Priznanje Prostovoljka leta 2019
Priznanje prostovoljec leta, Marcela Kopitar

V Društvu LIPA U3žo, Domžale smo imeli v mesecu septembru "dneve odprtih vrat", kar tri dni, kjer smo predstavili vse svoje dejavnosti. Zanimanje in obisk sta bila nadpovprečeno velika. Zelo smo bili veseli vseh novih vpisanih članov in slušateljev posameznih področij učnega programa za šolsko leto 2020 - 2021.

V mesecu oktobru smo, že tradicionalno, odprli vrata triindvajsetletnemu obdobju delovanja naše LIPE. Številni, dolgoletni člani, smo bili veseli ponovnega srečanja s kolegi, novinci pa radovedni, kaj vse jim prinesejo nova znanja in prijateljstva.

Tudi UNICEF-ove prostovoljke smo začele s svojo delavnico ustvarjanja PUNČK IZ CUNJ, kar počnemo orgaizirano že od leta 2004.

Naša menorica, Metka Paternoster, tudi med počitnicami ni mirovala, izrisala in ukrojila je 350 teleščkov, večino tudi sešila. Nabavlja in pripravlja potrebne materijale, kontaktira s posamezniki, ki darujejo blago, volno, sukance, trakove, itd., a marsikaj je potrebno tudi kupiti. Vse punčke opremi z osebno izkaznico. Na njej označi vse potrebne podatke o punčki ter ime ustvarjalke. Posvojitelj punčke bo prejel tudi dopisnico, s katero nam bo lahko sporočil, kje je naša punčka našla nov dom. Vse se trudimo po svojih močeh (trenutno nas je 15 v skupini), tako naša Milka Mezgec, ki je že presegla 95 let, plete copatke za punčke, vesele so jih vse, ki same niso vešče v pletenju in so tako tudi njihove punčke obute. Mira Kavčič, že od vsega začetka riše obrazke punčkam in fantkom, domžalskim Špelcam in Jankotom. V začetnih letih, je bilo delo razdeljeno po etapah, zdaj pa večina ustvarjalk punčko izdela v celoti.

V prvih dveh oktobrskih delavnicah smo imele že 45 punčk (rezultat ustvarjanja tudi med počitnicami) pripravljenih za posvojitev in donacijo v višini 20 €, s tem zneskom lahko UNICEF zagotovi nakup in dostavo cepiv, izobraževanje zdravstvenega osebja in cepljenje. Tako vsaka posvojena punčka reši eno neprecenjivo otroško življenje, saj zagotovi cepljenje otroka, ki ga bo še leta ščitilo pred smrtonosnimi boleznimi.

LIPOVKE v šolskem letu ustvarimo približno 350 punčk, včasih več, včasih kakšno manj. Med kolegicami tokrat ustvarjalno prednjači Marcela Kopitar, ki si je upravičeno prislužila priznanje PROSTOVOLJEC LETA 2019 in Pismo zahvale predsednika republike Slovenije.

Iskrene čestitke!

Žal, je naše načrte prekinil drugi val pandemije COVID 19 in sredi meseca oktobra je šola vrata zaprla. A dejavnosti LIPE niso zamrle, preselile so se na elektronsko druženje od doma.

Slovenska fundacija za UNICEF je uspela skleniti dogovor s Pošto Slovenije, da preko njih ponudi v posvojitev PUNČKE IZ CUNJ in uspeh je več kot zadvoljiv.

Tudi naše Špelce in Jankoti pomagajo REŠEVATI OTROŠKA ŽIVLJENJA.

Mirjana Kavčič