MATI IN OTROK - razstava klekljanih čipk - Mengeš

Objavljeno .

MATI IN OTROK - razstava klekljanih čipk - Mengeš

V četrtek, 13. avgusta 2020 so klekljarice SLAMICE, pri U3žo LIPA Domžale, postavile na ogled svoje prelepe izdelke klekljanih čipk v Krajevni knjižnici Janeza Trdine Mengeš. Razstava je nadaljevanje kroženja po enotah matične Knjižnice Domžale.
Iz Mengša bo razstava potovala v naslednjo enoto, Krajevno knjižnico Ihan.
Mengeš je prijetno, malo mesto, s skoraj 900- letno tradicijo, ki leži pod zeleno mengeško Gobavico, na zahodnem delu Kamniškobistriške ravnine, kjer je imel svoje domovanje vitez Mengos. Kasneje so na obrobju pod njo zrasle Staretove graščine, s tem pa se je tudi začel kraj spreminjati iz pretežno kmečkega gospodarstva v obrtniško in kasneje industrijsko mesto.
Mengeš je znan po pivovarstvu, po slamnikarstvu, po pečarstvu, sedlarstvu, po opekarstvu, po glasbilarstvu, tovarna glasbil Melodija, tekstilni tovarni pozamenterije Trak, po tovarni Fillc, po farmaciji Salus, kasneje Lek in sedaj Novartis.
Predvsem pa v preteklosti po prafari sv. Mihaela, ki je zajemala velik okoliš vse do Trojan. Po dobro organiziranih gasilcih, saj ni bilo družine, da ni bil vsaj en od njih član gasilskega društva Mengeš, da ne govorim o kulturnikih: Janezu Trdini, Jelovšku, Zorani, Veselu...
Na glasbenem području je zelo eminentna Mengeška godba z dolgoletnim, legendarnim kapelnikom Matijem Liparjem, po raznih glasbenih ansamblih in njihovimi vodji, naj samo omenim Pavla Kosca.
Lahko bi še naštevala, naj mi mlajši oprostijo, zgodovina jih ne bo pozabila. V Mengšu je mnogo zanimivega in ko si boste ogledali razstavo, si privoščite tudi ogled zanimivosti v kraju, ni jih malo.

Razstava bo odprta od 13. avgusta do 1. septemra 2020. Vljudno vabjeni!

Avtor besedila in fotografij: Mirjana Kavčič