Rožnik

Srečanje etnologinj društva Lipa

je mesec, ko cvetijo vrtnice, rože (iz lat. rosae), včasih so jim po nemškem imenovanju rekli tudi gartrože. To je prvi poletni mesec, ko zapihajo topli vetrovi in lahko oblečemo rahle rokavce.
Me, etnologinje pa smo čakale in po zelo dolgem času dočakale prvo srečanje po osami zaradi groženj z virusom. Zbrale smo se, kakor smo imele vselej navado po predavanjih na Lipi, na kavici pri Florijanu. Prišle smo vse, razen dveh Anic: eni malo nagaja zdravje, druga pa ni utegnila prebrati vabila… tudi to se nam že dogaja. Vse smo bile kolikor toliko zdrave in če pomislimo, da je med nami več kot tretjina sošolk stara več kot osemdeset let, se ne smemo pritoževati – in se nikoli ne. Zato pa smo imele na mizi ob kavici tri vrste peciva: dve je prinesla Milojka, ki je medtem praznovala rojstni dan, enega pa druga praznovalka Ana G. (mimogrede, med nami so kar štiri Ane)… Imamo skupen fond za skromno cvetje ob rojstnih dnevih in meni se je zdelo, da smo si vse, po tako dolgem premoru in potrpljenju z omejitvami zaradi virusa, zaslužile darilo. Zato je vsaka prejela v dar vrtnico. Naša mentorica Ana Beno Vrtovec, ki se nam je pridružila za kratek čas, je pripravila tudi članek o m(l)ajih. Maj je prvotno pomenil zelene veje in iz besedila, ki smo ga dobile, mi je najbolj ugajal tisti del, ki citira prevod Dalmatinove Biblije. Beseda maj v tem prevodu psalma pomeni zelene listnate veje:
»Inu imate na pèrvi dan vseti sadu, od lépih Drives, Palmove mladice, inu Maje od drives, kir imajo gostu veje ... in: Snashite ta Prasnik s'Maji ...« (Leviticus, 23. poglavje; Psalter, 118. psalm: Dalmatin 1584: str. 75, str. 309 verso).
Mlado zelenje, drevje, gozd, kamor se lahko zatečemo, pomeni mlado življenje, nekaj novega v večnem naravnem krogu. Nam pa lahko pomeni tudi zatočišče zdravja: zeleno listje iz preprostih sestavin, to je ogljikovega dioksida in vode v klorofilu - listnem zelenilu, kjer so ustrezni encimi, s sončno svetlobo kot energijo tvori kisik, vir našega življenja. Globoko dihajmo ta pomladno – poletni dar za zdravje. Domžale, 2. dan rožnika

Animatorka: Manica Perdan Ocepek