Kultura - Obisk Fride Kahlo

Objavljeno .

Frida Kahlo

Pozdravljeni Lipovci!

Posredujem, malo kulture ne škodi, čeprav smo v "samoizolaciji" (ali kakor se že imenuje ta zoprnija, ki nas je omejila na "ostani doma").

Danes vas bo obiskala FRIDA KAHLO, 1907 - 1954

Frida Kahlo de Rivera, rojena Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón,
* 6. julij 1907, † 3. julij 1954, je bila mehiška slikarka, najbolj poznana po svojih avtoportretih.

Kahlo se je rodila, živela in umrla v svojem domu v Ciudad de Méxicu, v tako imenovani Modri hiši. Kot svoj rojstni dan navaja 7. julij 1910, po rojstnem listu pa naj bi se rodila 6. julija 1907. Kahlo naj bi želela, da njeno rojstno leto sovpada z letom začetka mehiške revolucije, da bi se njeno življenje tako začelo z rojstvom moderne Mehike. Njeno delo so slavili v Mehiki kot simbol nacionalne in avtohtone tradicije, feministke pa kot brezkompromisno sliko ženske izkušnje in misli.

Za njena dela sta pomembni kultura Mehike in kulturna tradicija ameriških Indijancev; njeno umetnost so včasih označevali kot naivo ali kot ljudsko umetnost. Njena dela so opisovali tudi kot »nadrealistična«; leta 1938 je André Breton, glavni pobudnik nadrealističnega gibanja, umetnost Fride Kahlo opisal kot »trak okoli bombe«.

Kahlo je imela buren zakon z znanim mehiškim umetnikom Diegom Rivero. Vse življenje je imela težave s svojim zdravjem; številne od njenih bolezni so bile posledica prometne nesreče, ki jo je preživela kot najstnica. Dolgotrajno okrevanje jo je osamilo in ta samota je vplivala na njena dela, med katerimi so številni avtoportreti različnih vrst. Kahlo je o tem menila: »Samo sebe slikam zato, ker sem tako pogosto sama in ker sem predmet, ki ga najbolje poznam.« Prav tako je izjavila: »Sem rojena slikarka.«

Leta 2002 je hollywoodsko podjetje Miramax izdalo celovečerni film z naslovom Frida, v katerem naslovno vlogo igra Salma Hayek. Film je temeljil na knjigi pisatelja Herrera.

Osti Jarej,
Mirjana Kavčič