Pogovor s pisateljico Nino Mav Hrovat

Objavljeno .

Pogovor s pisateljico Nino Mav Hrovat

Literarni krožek Društva Lipa že vrsto let vključuje v svoj redni izobraževalni program enkrat mesečno branje dogovorjene knjige. Izbirajo prozo in poezijo domačih in tujih avtorjev, vodi pa Janka Jerman.

Letos so februarja brale pravljice in dogodivščine orientacistov pisateljice Nine Mav Hrovat, ki živi in ustvarja v Radomljah, in jo v sredo, 26. februarja 2020, povabile medse. Je otroška in mladinska pisateljica, članica Društva slovenskih pisateljev, pomočnica ravnateljice Vrtca Domžale in pred petimi leti je pridobila strokovni naziv svetnice.

Pogovor je bil odkritosrčen in prijeten, saj literatke, ki same ustvarjajo, zelo rade v živo spoznajo uspešno avtorico pisane besede. Članice krožka so gostji povedale vsaka svoje mnenje o njenih delih, ki so jih prebrale, kaj jih je zmotilo, kaj presenetilo, kaj navdušilo, zakaj jim je bilo kaj prikupno in dobro, in podobno. Avtorica je nato z izbranimi besedami odgovorila in pripovedovala, kdaj, kje in kako nastajajo njene pravljice in mladinske kriminalne zgodbe, kako sta prva vneta poslušalca in kritika prav njena otroka in otroci v vrtcu, od katerih tudi črpa snov za svoje pisanje. Kot vzgojiteljica v vrtcu Domžale je otroke dodobra spoznala, s svojo odkritostjo in nepokvarjenostjo so odlični poslušalci in kritiki in neomejen vir idej in preprostih rešitev problemov.

Pravljice Nine Mav Hrovat so izvirne, dobre, strokovno napisane v jeziku, razumljivem predšolskim otrokom in seveda poučne, z izjemnimi ilustracijami, res zelo primerne za branje vnukom. Za prvo, O kralju, ki ni hotel pospravljati, je dobila tudi nagrado: Izvirna slovenska slikanica.

Pogovarjale so se odprto, saj je mladostna zagnanost in strokovno znanje našlo skupni jezik in energijo z modrostjo in izkušnjami starejših. Srečanje je kar prehitro minilo.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Ravnikar in Zlatka Levstek