Društvo Lipa v Vipavski dolini, na Krasu in na Goriškem polju.

Objavljeno .

Društvo Lipa v Vipavski dolini, na Krasu in na Goriškem polju.

Na sončno soboto, 15. februarja 2020, je Društvo lipa izvedlo prijeten izlet, ki je dopolnil in popestril izobraževanje zgodovine, geografije, umetnostne zgodovine in ohranjanje naše kulturne dediščine. Poučni izlet je pripravila Biserka Čičerov, vodil pa samostojni turistični vodič Branko Urbanija.

Zadovoljni udeleženci so si na Vipavskem pokopališču ogledali sarkofaga, ki ju je kraju Vipava poklonil domačin, uspešni egiptolog Anton Lavrin, nadaljevali pa z obiskom slovenskega kraškega bisera – Štanjela. Obnovljen grad, cerkev, obzidje, ohranjena stara kraška hiša srednjeveškega naselja in čudovit Ferrarijev vrt, delo arhitekta Maksa Fabiania.

Polni lepih vtisov so se odpeljali do gradu Rihemberk. Po ogromnem, dokaj ohranjenem gradu iz XIII. Stoletja, ki ga še restavrirajo, je izletnike vodila Evelin Bizjak, ki jim je predstavila že Štanjel. Poleg zgodovinskih dejstev jim je izčrpno predstavila življenje netopirjev, edinih stalnih prebivalcev gradu.

V Biljah so se okrepčali z vipavskimi domačimi specialitetami, da so lahko nadaljevali z ogledi. Ustavili so se v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici. To je spomenik cerkvene umetnosti, zgodovinski spomenik z grobnico francoskih Bourbonov in kulturni spomenik z obsežno samostansko knjižnico.

Nazadnje so se zapeljali še na Vipavski križ. Tu se nahaja kapucinski samostan, ki je še vedno aktiven. Bratje kapucini imajo poseben prostor za molitve za glavnim oltarjem v cerkvi. Ponosni so na dragoceno knjižnico z originali del Janeza Svetokriškega.

Uspešen izlet bo ostal udeležencem še dolgo v spominu.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Franc Levstek