Od duhovnega preko razsvetljenskega do prazničnega

Objavljeno .

Društvo lipa ogled razstave Plečnik in sveto

Etnologinje smo 19. novembra obiskale vodeno razstavo Plečnik in sveto, ki je bila postavljena v vatikanskih muzejih. Kelihi, ciboriji in monštrance pripovedujejo o globoki, a zelo prvinski Plečnikovi religioznosti, ki je navdih poiskala v simbolih prvotnega krščanstva; dragi in poldragi kamni so po mojstrovih načrtih umetelno oblikovali domači pasarji.

V Mestnem muzeju pa je na ogled razstava Knjiga. Znanje. Razum, saj letos mineva 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev slovenskega prostora barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika, 330 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in skoraj 500 let od natisa prve slovenske knjige. Razstava bo odprta še osem mesecev prihodnjega leta in toplo priporočamo, da si jo ogledate. Videti je mogoče prve slovenske knjige, tiste, ki so jih pisali Vodnik in drugi razsvetljenci, tudi naravoslovci. To pa niso edini eksponati: razstavo spremljajo slike in predmeti iz tistega časa, med njimi tudi znameniti Zoisov invalidski voziček. Vzporedno s to razstavo, ki pa si je nismo mogle takrat ogledati, pa je v NUK- u na ogled tudi Zoisova knjižnica: bogata zbirka priča o široki razgledanosti in kozmopolitskem duhu njenega lastnika, ki si je dopisoval z veleumi tedanjega časa iz cele Evrope. V zbirki pa so pa tudi knjige avtorjev in dela, ki odražajo razvoj znanosti in književnosti na Slovenskem (odprta bo do aprila 2020).

December pa nam vselej ponudi čudovito priložnost za druženje in praznovanje, ki ga imamo že tradicionalno Pr' Krač', v stari gostilni v Dolskem, ki deluje še iz časov, ko so po Savi plula tovorna vozila. Vedno nam pripravijo domače jedi in nas zelo gostoljubno postrežejo. Veliko naših sošolk pripravi posebna darila, narejena na roko – Sanda, posušijo sadje in posadijo netresk, simbol vitalnosti, – Marinka; nekatere spečejo pecivo, – Ana G., Slavica, Andreja; Majda je pekla posebne piškote po srednjeveškem receptu sv. Hildegarde; nekatere pripravimo fotografije celoletnih aktivnosti – Manica, Andreja, saj je lepo v roke prijeti pravo fotografijo, da ne tiči le v računalniškem pomnilniku. Letos pa je bilo praznovanje nekaj posebnega, saj sta Milojka in Janez za Miklavža praznovala zlato poroko. Zato sta nas počastila z božičnimi zvezdami in s konfeti, kakor je navada ob porokah na Primorskem, od koder prihaja Milojka. Poročni konfeti simbolizirajo zahvalo za vsa darila, želje in so svatom spomin na poročni dan. Konfeti so bomboni, ki imajo v sredini mandlje, »oblečeni« pa so v belo sladkorno glazuro. Nekaj teh bombonov zavijejo v mošnjiček, po navadi iz papirja ali blaga. Včasih imajo tudi drobne napise z imeni neveste in ženina. Ženin n nevesta jih na poročnem slavju razdelita svatom.

Manica Perdan Ocepek