Obisk v Zavodu sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju

Objavljeno .

Sredi novembra smo citrarke in kitaristke že drugič v letošnjem letu obiskale Zavod sv. Martina (dom starejših občanov) v Srednji vasi v Bohinju.

V sklopu humanitarne dejavnosti Društva Lipa Domžale smo oskrbovancem Zavoda sv. Martina z vodstvom mentorice, prof. Damjane Praprotnik, pripravile literarno - glasbeni program. Pridružila se nam je tudi Janka Jerman, ki je program popestrila s pesmimi in zanimivimi zgodbami. Oskrbovanci zavoda so vedno veseli našega obiska in si želijo, da bi jih čim večkrat lahko obiskali.

Po zaključku programa smo si ogledali še Oplenovo hišo v Studorju, ki je bohinjska domačija iz začetka 19. stoletja in ki pod skupno streho združuje stanovanjske in gospodarske prostore. Zelo zanimiva je notranjost hiše z ognjiščem in črno kuhinjo. Dovoz po mostu na skedenj nad hlevom je speljan mimo bivalnega dela, kar je bohinjska posebnost. Leta 1991 je bila hiša po obnovitvenih delih, ki so preprečila njeno propadanje, preurejena v muzej bivalne kulture in odprta za javnost.

Tekst in fotografije: Marija Gornik Kugler