Domzalec.si: Predstavitev jubilejnega zbornika Društva Lipa Domžale "Ko zorijo sanje"

Objavljeno .

Predstavitev jubilejnega zbornika Društva Lipa Domžale »Ko zorijo sanje«Za članice in člane Društva Lipa Domžale, ki delujejo in ustvarjajo v številnih krožkih, kot so likovni, kljekarski, keramični, literarni, pevski … se je že zaključilo študijsko leto. Vse kar so ustvarili v tem študijskem letu so minuli četrtek predstavili na razstavi v Galeriji Domžale. Slovesen zaključek s predstavitvijo jubilejnega že 15. literarno-likovnega zbornika »Ko zorijo sanje« pa je potekal v torek, 31. maja 2016, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Društvo Lipa Domžale ima med 51. Univerzami za tretje življenjsko obdobje v Sloveniji, najbolj razvito in bogato kulturno ustvarjalnost. Vsako leto ob zaključku študijskega leta izdajo poseben likovno-literarni zbornik, v katerem so predstavljena literarna in likovna dela njihovih članic in članov. Seveda za to priložnost pripravijo tudi bogat kulturni program. Obiskovalci so letos ob zaključku prireditve tako lahko prisluhnili skupini Notice, članic citrarskega krožka, s katerimi je nastopil solist na violini prof. Peter Napret. Recitatorke Lipe Domžale so predstavile nekaj odlomkov iz novega literarno-likovnega zbornika, predstavili pa so se tudi plesni skupini Lipe Domžale in Univerze za tretje življenjsko obdobje Tržič. Prireditev, ki je potekala pod pokroviteljstvom Občine Domžale in župana Tonija Dragarja, je vodila Zlatka Levstek, vodja literarnega krožka Lipa Domžale.

Metka Zupanek, predsednica Društva Lipa Domžale.

V uvodu prireditve je vse lepo pozdravila predsednica Društva Lipa Domžale Metka Zupanek, ki je opravičila odsotnost župana, katerega je nadomestila podžupanja mag. Jana Miklavčič, ki je v slavnostnem govoru povedala, da smo se danes zbrali, da primerno počastimo zbornik literarnega in likovnega krožka Društva Lipa: »Drage ustvarjalke in ustvarjalci zbornika, že 15 po vrsti, najlepša hvala. Vaš zbornik mi je polepšal deževno popoldne, ko sem listala med stranmi in se potopila v vaše zgodbe. Nekatere so me razveselile, nekatere užalostile, prav vse pa navdušile. Zapisi v tem zborniku pravzaprav dokazujejo, da smo v Občini Domžale uspešno uveljavili medgeneracijsko povezovanje in potrdili dejstvo, da »jesen naših življenj« ni več čakanje, temveč je aktivna doba. Avtorice in avtor sami pišejo o svoji aktivnosti in razložijo pravi pomen besed »nimam časa, sem v penziji«. Pišejo o svojem življenju in se ozirajo na preteklost, zato iz njihovih besed seva življenjska modrost.«

Mag. Jana Miklavčič, podžupanja Občine Domžale.

V nadaljevanju je mag. Jana Miklavčič dejala, da se je župan v svojem uvodniku osredotočil predvsem na povezavo z Domžalami, medtem pa so njo avtorice navdušile z izjemno lepimi umetninami o naši državi: »Letos praznujemo že 25. let boja za osamosvojitev in tega trenutka se spominjamo na različne načine. Prepričana sem, da so vaše literarne umetnine eden izmed lepših načinov obujanja spomina na našo sedanjo in preteklo državo. Morda bom nekoč napisala tudi svoje spomine, saj so nekaj posebnega«.

Ob koncu govora je podžupanja vsem prisotnim zaželela prijeten večer in kasneje tudi prijetno branje, polno užitkov in lepih trenutkov. Avtoricam in avtorju pa se še enkrat iz dna srca zahvalila, da so nam podarili vso to znanje in z nami delili svoje izkušnje, svoje želje in svoje sanje. Posebno zahvalo je izrekla tudi Metki Zupanek, predsednici Društva Lipa, za njen dolgoletni trud in prizadevanje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

 

Fotogalerija

 

 

 

 

 


webstat admin