Simbioza 2019

Projekt simbioza 2019

11.6.2019 - 21.6.2019

Da je znanje uporabe računalnika danes postalo potreba, smo se zavedali v Društvu Lipa že leta 2005/2006, ko se je v učni program uvrstilo tudi izvajanje različnih vrst računalniškega izobraževanja. V začetku so bili organizirani tečaji, ki so obsegali Osnove okolja Windows in interneta ter pisanja in oblikovanja besedil. Kasneje smo pričeli s posebno obliko izobraževanja - računalniško šolo, ki je prilagojena potrebam slušateljem v tretjem življenjskem obdobju, ki še nimajo nikakršnih računalniških izkušenj. Okvirna vsebina programa, ki traja 60 šolskih ur in je razdeljena na tedenske sklope po tri šolske ure.

n tako z različnimi oblikami vse do današnjih dni, ko v Lipi že tradicionalno organiziramo, v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale, brezplačne deset dnevne delavnice, imenovane SIMBIOZA. Vlogo predavateljev prevzamejo dijaki drugega in tretjega letnika računalniške smeri, kar jim šteje v redno šolsko prakso. Letos so to bili:Anže, Blaž, David, Gregor, Kristijan, Leon, Nejc in Nejc. Njihovi profesorji - mentorji , ki so nas tudi obiskali: Borut Jagarinec, Mojca Jager, Karmen Koprivec in Tadej Trimko so dijake, bodoče strokovnjake, dobro pripravili in jih zadolžili, da je vsak samostojno predstavil posamezno področje računalniške doktrine, kar jim je odlično uspelo.

Dnevnike, ki je obveznost dijakov, je pregledal in overil tudi predsednik Društva Lipa, Marjan Ravnikar.

Zadnji dan je profesor Jagarinec dal nalogo tudi slušateljem, ki naj odgovor kot Word prilogo posredujejo na njegov E-naslov:
- všeč - ni bilo všeč
- kaj si želite v bodoče.

V prijetnem klepetu z dijaki smo slušatelji, bilo nas je devet, uspeli odgovoriti na dana vprašanja in v dokaz, da smo se kar nekaj naučili, odgovore posredovali v zahtevani obliki naslovniku.

Nasmejani in v pričakovanju počitnic, smo se razšli z obljubo, da se vidimo jeseni.

Avtor in foto: Mirjana Kavčič