Zdravilni QiGong in meditacija

Objavljeno .

Zdravilni QiGong v Lipi

KAJ ZA KVALITETNO IN DOLGO ŽIVLJENJE LAHKO NAREDIMO SAMI?

»Na samem začetku je nadvse pomembno resno osredotočenje, saj je začetek seme vsega, kar bo sledilo« pravi stara kitajska modrost v Knjigi premen. In prav sprememba je nenehna stalnica našega življenja. Naj se še tako trudimo ohranjati to, kar nam je všeč, nam nenehno polzi iz rok in na srečo tudi tisto, kar nam ni všeč, ni večno. To dejstvo je povzela kitajska filozofija v svoji teoriji vedno izmenjujočih se energij jin in jang.

Bodimo pozorni na pravo mero pri vsem kar počnemo

Zdravje, srečo in zadovoljstvo bomo našli v harmonični izmenjavi napora in počitka, aktivnosti in mirovanja, zaupanja in previdnosti, odločnosti in popuščanja, osredotočenosti in sproščenosti - v pravem trenutku seveda. Da prepoznamo, kaj v resnici potrebujemo, si moramo najprej prisluhniti. Ko skušamo ustreči zunanjemu tempu življenja ter predstavam in zahtevam drugih, pogosto pozabimo na svoj naravni ritem in svojo lastno dobrobit.

Z meditacijo se umirimo in prisluhnimo sebi

Meditacija je preprost in učinkovit način, ki nam omogoča, da se ustavimo, se zavemo svojih misli in čustev ter prisluhnemo tistemu, kar prihaja iz nas samih. Z meditacijo negujemo svojo notranjo moč, ki nam pomaga, da najdemo svoj mir, svojega partnerja, svoj dom in svoje mesto v svetu. In naš prvi dom je naše telo. Tudi tega so se stari Kitajci dobro zavedali, saj so že tisočletja nazaj razvili številne veščine za krepitev vitalne energije, ki zagotavlja zdravo in dolgo življenje.

Z energijskimi vajami negujmo zdravje in dobro počutje

Te veščine so nam danes na voljo kot zdravilni qigong, pri čemer qi pomeni življenjko energijo in gong vadbo. Gre za preproste in izredno premišljene gibe, ki zaradi svoje lahkotnosti in zveznostsi morda spominjajo na ples. S tem energijskim plesom spodbudimo pretakanje življenjske energije skozi vse notranje organe v telesu, z njim krepimo mišice, kite in kosti, bistrimo svoj um in obvladujemo čustvena stanja.

Vedno je pravi čas, da začnemo skrbeti zase

Še posebej z vstopom v drugo polovico življenja se začnemo zavedati, da sta čas in energija v življenju omejena in da je kakovost življenja pomembnejša od dosežkov. Vadba qigonga je preprosta in učinkovita, zanjo nismo nikoli premladi ali prestari. Tudi meditacija ni nič drugega kot pozornost, ki je namesto navzven usmerjena navznoter k nam samim.

Pridružite se nam lahko takoj

Težko je opisati in ubesediti subtilne spremembe, ki se začnejo z energijsimi vajami in meditacijo sprožati v nas, zato je najbolje, da jih sami izkusite. V Društvu Lipa-Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale se vsak torek od 18h do 19h dobiva skupina, ki jo vodi mentorica Barbara Škarja. Toplo vabljeni.

Avtorica članka: Barbara Škarja
Avtorica fotografije: Maja Vodnik