Letovanje na Dugem otoku

Objavljeno .

Letovanje na Dugem otoku 2019

Spet je minilo leto in 4.9.2019 smo se že drugič odpravili na enotedensko letovanje na Dugi otok v mesto Luka. Okoli sedme ure zjutraj, ko je bila vsa prtlaga lepo in varno zložena v prtljažniku in potniki prešteti, smo se odpeljali iz Domžal. Večurna vožnja proti Zadru je minila hitro. Malo počitka in malo klepeta in že smo bili v novem pristanišču tik pred Zadrom. Sončen dan in krasna pot trajekta, ki je lepo vijugal med otoki, nas je pripeljala na Dugi otok v mesto Brbinj, kjer smo se izkrcali in ponovno vkrcali na avtobus.

Vožnja po otoku do Luke je bila pravo panoramsko doživetje lepote. Kamor si usmeril pogled, povsod morje, zeleni otoki, čudoviti zalivi in bela jadra jadrnic. Ponekod je bil otok tako ozek, da smo občudovali na eni strani otoke, na drugi strani pa odprto morje tja v neskončnost.

V Luki nas je pričakal direktor hotela in povabil na pijačo dobrodošlice, medtem ko so pridni delavci s kombijem prepeljali našo prtljago v hotel. Do hotela vodi zelo lepa pot tik ob obali. Večinoma je namenjena pešcem in zelo redkim avtomobilom.

Ko smo se lepo namestili po sobah, seveda čisto brez zapletov ni šlo, smo si ogledali plažo, ki je kar solidna, betonirana in stopnicami, ki so peljale v toplo čisto morje. Na plaži so bili na voljo tudi ležalniki. Največje naše veselje pa je predstavljal kotiček tik ob plaži, ki se je imenoval Sidro, lokal v prijetni borovi senci, kjer so nas od jutra pa do poznega večera stregli z zelo dobro kavo in ostalimi tekočimi zadevami, ki so nam ob tako lepem vremenu zelo prijale.

Že takoj naslednji dan smo imeli izlet kjer smo najprej poskusili med, si potem ogledali rov za bojne ladje, ki so ga še izkopali v naši bivši državi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, največji svetilnik na Jadranu v Velem ratu in na kocu kopanje na najlepši plaži Saharun. Ob pogledu na plažo nam je zastal dih in z največjim užitkom smo zaplavali v toplem morju. Dan smo zaključili z dalmatinsko večerjo, glasbo in plesom.

Obiskali in ogledali smo si tudi glavno mesto Sali in naravni park Telašćica.V prijetnem druženju je hitro prišla nedelja in prvo menjavanje gostov in zvečer, ob večerji, glasba in ples.

Težko smo čakali ponedeljek in izlet na Kornate. V sončnem in malo vetrovnem jutru smo se z barko odpravili na malo bolj divjo vožnjo. Zaradi razburkanega morja, je bilo to pravo doživetje in nekajkrat smo se res globoko zapeljali po valu.Čas je bil tudi za kopanje in sprehode. Na otoku Kornat pa smo se na vrtu, kjer nam je veter lepo počesal lase in nam naredil primerne pričeske za kosilo, prijetno družili ob ribi in vinu. Vino je vsem razvezalo jezike. Dobra glasba in ples pa sta bila še dodatek in prav prešerne volje smo se vrnili v Luko. Nekateri smo si privoščili še skok v morje, nekateri so kar takoj zavili k Sidru, drugi pa se porazgubili v sobe do večerje z glasbo in plesom.

Naš zadnji dan na otoku, pa smo izkoristili tako, da smo se dopoldne odpravili peš v oljčnik, kjer smo poskusili oljčno olje, rožiče in fige. Potem pa je bila še degustacija olja, vina, pršuta, sira na kmetiji v Žmanu. Popoldne je bilo prosto. Nekateri so ponovno odšli na plažo Saharun, drugi so že pakirali, še zadnjič zaplavali, po večerji še zadnjič zaplesali in posedeli v Sidru ob pijači.

V sredo smo se nekateri po zajtrku še poslovili od prelepega ambienta okoli lokala Sidro, popili kavo in ob enajsti uri nas je avtobus odpeljal proti domu.

Teden je še prehitro minil. Preživeli smo zelo lepe dneve na čudovitem otoku in toplem morju.

Tudi naslednje leto se bomo tam dobili že 2.9.2020.

Marija Dodič