Vabilo na šesto srečanje debatnega kluba

Debatni klub

Šesto srečanje bo 12. 3. 2019 ob 16. uri.

Se zavedamo samega sebe in tega, kar smo, ali pa smo samo skupek vzgoje in naučenih pravil, ki nam jih je vcepila družba?

Kako smo prišli do ega in zakaj smo si ga ustvarili?

Že v bibliji je omenjen izvirni greh, ko Adam in Eva jesta z drevesa spoznanja dobrega in zla. Človek, ki je postavljen v materialni svet, ko za življenje na zemlji potrebuje telo, je dvojno bitje. V njem poteka stalen boj med dobrim in zlom.

Ta osnovni ustroj naše človečnosti nas močno zaznamuje. Razumevanje človekove dvojnosti je prvi korak k spoznavanju samega sebe.

Po navadi nas na to pot potisnejo razmere ali travmatična izkušnja, ko smo povsem na dnu in ne vidimo več izhoda. Takrat nastopi čas, ko lahko naredimo korak v drugo smer, v drugo resnico in se prvič resnično soočimo s svojo omejenostjo in ujetostjo v svoj prav. Izhod poiščemo vedno na točki, ko se nam zdi nemogoče.

Z leti si naberemo veliko vplivov, ki so nam obarvali naš jaz. Postanemo zasvojeni in nerazsodni. Istovetimo se z svojo družino, imetjem, statusom,... Kaj bi se zgodilo, če bi nam vse to naenkrat vzeli? S čim bi se lahko istovetili? Ali bi sploh še obstajali?
Kako se otresti teh vplivov?
Kako modro krmariti svoj jaz, da ga ne poškodujemo preveč?

Ego sam po sebi ni nekaj slabega. Pomaga nam preživeti in delovati v tem svetu. Je lahko dobro orodje, ki ga moramo modro uporabljati. Biti moramo gospodarji ega in ne njegovi sužnji.

Človeško bivanje je hiša za goste.
Vsako jutro nov prihod.
Radost, žalost, podlost,
trenutno zavedanje pride
kot nepričakovani gost.
Sprejmite in zabavajte prav vse!
Tudi če pride hudo gorje,
ki vam po hiši povzroči silovito razdejanje
in vas oropa pohištva,
vseeno vsakega gosta sprejmite spoštljivo.
Morda vas čisti,
da naredi prostor za novo radost.
Temna misel, sram, zloba,
na vratih jih pričakajte smeje
in povabite naprej.
(Rumi)