Obiskali ste arhivsko verzijo spletišča Lipa Domžale. Za novejšo verzijo kliknite tukaj,
za arhiv novic iz let 2008 do 2010 tukaj, za arhiv pohodov pa tukaj in tukaj

Punčka iz cunj, igrača, ki rešuje življenja

Akciji UNICEF-a "Posvoji punčko in reši otroka" smo se v januarju 2005 z velikim navdušenjem priključile tudi prostovoljke v Lipi. Pričele smo ustvarjati domžalske ŠPELCE.

Organizacija Združenih narodov UNICEF namenja sredstva od prodaje punčk nakupu osnovnih cepiv, ki preprečujejo veliko smrtnost otrok v tretjem svetu.

Punčka iz cunj,  tradicionalna igrača, ki je znana v vseh kulturah sveta, je postala simbol te kampanje. Ni samo prodana, temveč posvojena. Vsaka punčka prinese denarna sredstva za cepljenje enega otroka in hkrati osreči otroka, ki jo dobi v dar.

Delamo z velikim veseljem, polne smo idej za kreacije oblačil, pričesk, pletenih copatk. Vsaka punčka dobi tudi unikatno narisan obrazek, ki se z upanjem v rešitev otroka smeji v svet. Za izdelavo punčke porabimo kar od deset do petnajst ur. Večino dela opravimo ob vsakokratnih četrtkovih srečanjih v prostorih Lipe, veliko ur pa temu delu posvetimo tudi doma. Ob tem, ko ustvarjamo punčke, se tudi prijetno družimo, izmenjujemo šiviljske izkušnje, občudujemo nove kreacije in ob delu tudi zapojemo. Ob vsaki izdelani punčki se v nas zbudijo materinska čustva in kar težko se ločiš od "svojega otroka".

Da smo res pridne pri delu, pove to, da smo do letošnjega junija izdelale skoraj že 500 punčk. Ponosne smo na svoje ŠPELCE, saj nam pri UNICEF-u zatrjujejo, da so od vseh punčk v Sloveniji najlepše. Veliko pozornosti vzbujajo na javnih dražbah, ki jih vsako leto organizira UNICEF v Kresiji in Konzorciju v Ljubljani. Letos v aprilu je sedem naših punčk nastopilo tudi na televiziji in so bile prodane preko interneta. Punčke smo predstavile tudi na razstavah: v galeriji Beseda julija 2005, V Menač´nkovi domačiji novembra 2006, v Domžalskem domu ob otvoritvi novih prostorov lipe in aprila 2007 v Knjižnici Kamnik.

Naša pesem

Šivala dekleta so punčke,
Oj, punčke za UNICEF,
Oj, punčke - Špelce domžalske,       
Pa tudi kak fantek je vmes.

Glavico, nogice, rok´ce
trdno sešijemo vse,
še laske oblekco, copatke -
in punčka izdelana je.

Modre očke, obrazek dobi
pa nosek in pegice,
mala usteca, rdeča kot kri,
veselo se punčka smeji.

Šivamo, šivamo punčke
v pomoč otrokom sveta,
igrače, cepiva, zdravila
prav vsak otrok naj ima.

(Na melodijo pesmi Šivala je deklica zvezdo je besedilo napisala Mira Jarc.)

Unicef Lipa Domžale

Sorodni prispevek o UNICEFU in domžalskih Špelcah si oglejte na naslovu http://www.unicef.si/main/puncka.wlgt