Obiskali ste arhivsko verzijo spletišča Lipa Domžale. Za novejšo verzijo kliknite tukaj,
za arhiv novic iz let 2008 do 2010 tukaj, za arhiv pohodov pa tukaj in tukaj

Pohodništvo z Društvom Lipa

Zakaj pohodništvo?

Pohodništvo  je najprimernejša in najcenejša oblika ohranjanja zdravja in telesne zmogljivosti, hkrati pa ponuja prijetno druženje in delo na sebi. Način življenja izbiramo sami. Odvisno je le od tega, koliko energije smo pripravljeni vložiti. Danes razmere v družbi silijo modernega človeka k vse hitrejšemu ritmu, kar nas oddaljuje od nas samih. Ne znamo se več poslušati, zato so okvare duha in telesa vse pogostejše. Primerno vodena skupina v naravi ima tudi terapevtski učinek. Odločil sem se, da ponudim svoje sodelovanje v takšni obliki in na takem področju, kjer imam nekaj znanj in izkušenj.

Vsak dan, ko se zbudimo, imamo vsaj sto razlogov, da bi bili srečni. Vendar se pogosto zgodi, da smo nesrečni zaradi ene same stvari, ki si jo povrh še sami položimo v glavo.
NE SKRBITE ZA JUTRI, KAJTI DANES JE TISTI JUTRI, ZARADI KATEREGA STE SI VČERAJ DELALI SKRBI.

Pridružite se nam!

V preteklem letu smo imeli 34 lahkih izletov, na katerih je bilo 645 udeležencev.

Rudi Schoss


Pohodništvo z Rudijem

Srečnemu naključju gre pripisati, da sem srečala izrednega alpinista, ljubitelja narave in gora, predvsem pa izrednega človeka Rudija Schoos-a. Ob klepetu o delu in programu našega društva sva kaj hitro našla skupne interese. Pohodništvo je  izredno priljubljeno med člani Društva Lipa. Pohodniki v  skupini, ki jo vodi Janka Jerman so v osmih letih postali že pravi gorniki, napolnjeni s tovarištvom in veliko mero  kondicije. Za nove in za starejše člane so planinski pohodi te skupine pretrd oreh.

Lani v novembru smo se pohodniki prvič srečali z Rudijem. Popeljal nas je na Mengeško polje in nam pokazal prvine nordijske hoje. >Za kondicijo je ta hitra hoja dobra zadeva, ampak mi v hribih je ne bomo rabili. Za nas  je  pomembno, da znamo prav dihati. Zadosti kisika v krvi je najpomembnejše!< nas je podučil Rudi. Naši prvi pohodi so bili v okolici Domžal: Mengeška koča, Rašica, Limbarska gora, Kamniška Bistrica, Dobeno; Dobovlje, Oklo; Murovica in Cicelj. Ogledali smo si tudi samo mesto Domžale in Centralno čistilno napravo Domžale - Kamnik. Vreme nam navadno ni povzročalo težav, le enkrat je  preveč deževalo. Šli smo v učilnico in z zanimanjem  prisluhnili Rudijevemu predavanju, ki so ga  spremljali čudoviti diapozitivi iz Indije. Vedno nam pove kaj pomembnega: od tega, kaj so osnovna planinska opreme in oblačila, do tega, kako se zaveže vozel na varnostni vrvi.

Že v zgodnji pomladi smo se napotili na Notranjsko in v  Škofjeloške hribovje: Osolnik, Logatec, mokrišče pri Vrhniki in sifon Liturn, Polhograjska Grmada, Osredek, Škocjanske jame. Nadvse ponosni smo bili, ko smo osvojili svoj prvi tisočmetrski vrh - Krim. Pot nas je vodila iz Iškega vintgarja. Bila je strma in naporna. Vedno hodimo v koloni: prvi Rudi, potem Maruša, Meta, Marjan in tako dalje do zadnjega, Janeza, ki skrbi, da nihče ne zaostane. Naši postanki so namenjeni razgledom, spoznavanju lepih rastlin in zdravilnih zelišč ter vajam, ki nas sprostijo.

Na Gorenjskem smo  šli  na Planino pod Golico in v Pokljuško sotesko. Konec maja smo imeli čudovit pohod iz Cerknice na Slivnico. Pot nas je vodila mimo prelepih zaščitenih cvetlic in številnih zdravilnih zelišč. Naš Rudi je živ leksikon za rastline. Za vsako ve,  kako se imenuje, kje raste,  za kaj se uporablja, kako se pripravi. Zanimivo je lepote naše narave spoznavati in odkrivati s takim vodnikom, ki je tudi izredno pozoren do vseh in vsakega posebej v skupini.

Pred počitnicami smo se z Rudijem poslovili v  Iškem vintgarju. Sprehod je bil izreden, izredno je bilo tudi presenečenje. Rudi nam je za slovo spekel čudovite palačinke, skuhal dobro kavo in nam postregel s kompotom. Njegov "ruksak" ni samo skladišče športne opreme in prve  pomoči, temveč tudi kuhinja s "šporhetom", hladilnikom  in s pomivalnim strojem.

Metka Zupanek

Na slikah spodaj:
- spomladi smo "osvojili" Krim, naš prvi tisočak,
- na prekrasen jesenski sončen dan pa tudi Viševnik (2050m)

Lipa na Krimu

Lipa na Viševniku