Obiskali ste arhivsko verzijo spletišča Lipa Domžale. Za novejšo verzijo kliknite tukaj,
za arhiv novic iz let 2008 do 2010 tukaj, za arhiv pohodov pa tukaj in tukaj

Mešani pevski zbor Lipa

Svetovno znani violinist Yehudi Menuhin je zapisal: "Petje je neviden ples dihanja, ki iztrga naše telo iz otrplosti in ga osvobodi. Samo petje nam daje pravi ritem v življenju."

Naš zbor je bil ustanovljen v šolskem letu 2001/2002, ker nas je kar precej, ki nas druži ljubezen do pesmi, glasbe nasploh, lepih besedil. V začetku nas je bilo okrog dvajset, do danes pa je število naraslo do okroglih trideset. Že ves čas se sestajamo ob torkih dopoldne. Zdaj, ko ima Lipa svoje prostore, je naše delo veliko lažje.

Pesem je kot hrana za dušo, za dobro voljo sebi in drugim. Stara modrost pravi: "Kdor poje, ne misli slabo". Vaje začenjamo z nasmehom, razgibavanjem v ritmu vesele glasbe in seveda z obveznim upevanjem. Marsikaj smo že dosegli. Sprva smo peli enoglasne pesmi, nato smo se lotili enostavnejših dvoglasnih, zdaj smo že kar dobri tudi v troglasju. Smo pa tudi lepi. Imamo uniforme v barvah cvetoče lipe: zeleno, nežno rumeno in temno kot lipov list, lipov cvet in drevesno deblo.

Svoj pevski program prilagajamo kraju in namenu nastopa. Skozi vse šolsko leto nastopamo na javnih prireditvah: ob predstavitvah Lipinega literarnega zbornika, ob otvoritvah razstav naših likovnih umetnic (v Menačn´kovi domačiji, v galeriji Beseda, v kamniški knjižnici), v domovih starejših občanov (v Domžalah, Mengšu in Kamniku smo bili že večkrat, po enkrat pa v Gornjem gradu in Zbiljskem gaju), na raznih drugih prireditvah, kot je bila otvoritev Domžalskega doma, občni zbor društva bolnikov z multiplo sklerozo in še kje. Povsod so nas veseli, saj jim s krajšim programom polepšamo dan.

Navadno z nami nastopa naš imenitni harmonikarski kvartet, ki mu nikoli ne manjka prijetnih priredb in skladb z različnih področij in vse so odlično izvedene. Vmes pa članice našega literarnega krožka recitirajo svoje pesmi. Dvakrat smo nastopili tudi na veliki zborovski prireditvi "Od Čedada do Monoštra" v Arboretumu Volčji potok, kjer se zbere okrog 600 pevcev.

Naš repertoar sestavljajo ljudske in umetne pesmi. Vanj vpletamo tudi pesmi drugih narodov, večkrat pa naše nastope polepšajo tudi solisti.

Zborovodkinja: Marina Aparnik