Enodnevni izlet v Slovenske Konjice in žička Kartuzija

Enodnevni izlet v Slovenske Konjice in žička Kartuzija,
dne sobota, 23.11.2019

Spoštovani,
vabljeni v Slovenske Konjice, v mesto, ki se ponaša s številnimi žlahtnimi priznanji za urejenost v Sloveniji, s kar dvema zlatima medaljama Entente Florale Europe (1998, 2014) pa se postavlja ob bok najlepše urejenih evropskih mest. Slovenske Konjice ležijo ob reki Dravinji, položene so med skrivnostno Konjiško goro ter vinorodne griče Škalc, kjer pridelujejo odlično kapljico. Prisluhnili boste tihim zgodbam o strašnem konjiškem zmaju in mističnem življenju kartuzijanov v skriti Dolini svetega Janeza, poskrbljeno pa bo tudi za razvajanje vaših brbončic…

Prijavite se in pojdite z nami:

7.45 - Zbor udeležencev pred Vele Domžale.

8.00 - Odhod iz Domžal.

9.00 - 9:30 - Prihod na avtobusno postajo, kjer nas bo pričakal lokalni turistični vodnik…glede na vaše število

9.30 - I. OGLED STAREGA MESTNEGA JEDRA Pravo doživetje se bo z lokalnim vodnikom sprehoditi skozi mestno jedro srednjeveškega mesta, si ogledati freske na trških hišah, spomenike mesta, potoček Ribnico, cerkev sv. Jurija, ki se prvič omenja že leta 1146 v listini oglejskega patriarha Peregrina ter spoznati legendo o konjiškem zmaju.

Sledil bo
II. OGLED MESTNE GALERIJE RIEMER,kjer je na ogled več kot sedemdeset slikarskih del svetovno znanih domačih in tujih avtorjev. Najstarejša slika izvira iz 15. stoletja, najdragocenejša pa je slika beneške šole Leonarda da Vincia. Galerijo krasijo dela umetnikov, kot so Cezanne, Klimt, Rodin, Modigliani, Velasquez, Kobilica, Tisnikar, Jakopič in mnogih drugih. Na ogled pa je tudi nekaj prekrasnih kosov starinskega pohištva. Če bo dovolj časa, bomo v eni od kavarnic v Starem trgu spili še kavico.

11.00 - III. OGLED DVORCA TREBNIK
Program obiska zajema predstavitev zgodovine dvorca Trebnik, ogled spodnjih prostorov, predstavitev dejavnosti in zelišč, okolice in čutenje energijskih točk. Med programom nam bodo ponudil domač zeliščni čaj.
Program traja cca 30 minut.

12.10 - IV. Malica
Restavracija Fink Slovenske Konjice
Telečja obara in pecivo

14.00 - V. ŽIČKA KARTUZIJA – 850 LET (1165 – 2015)
Včasih se nam dogodi, da pridemo na kraj, ki nas preprosto osupne. Ko se ozremo okoli sebe in imamo občutek, da se je celo čas ustavil. Da smo vstopili v nek drugi svet, zakorakali v neko nepoznano dimenzijo. Takšni občutki nas bodo prevzeli, ko bomo vstopili v skrivnostni svet Žičke kartuzije. Med vodenim ogledom si bomo lahko ogledali: štiri stalne razstave, zeliščno lekarno, se sprehodili skozi zeliščne vrtove, obiskali potomko najstarejše trte na svetu in enostavno uživali v spokojni atmosferi. Tam se nahaja tudi Otakarjeva peninska klet ter najstarejša še delujoča gostilna na Slovenskem, Gastuž, ki je praznovala 550 let svojega obstoja (1467-2017) in ponuja odlične sladice, prigrizke ali samo dobro kavo za zaključek dneva.

16.00 - Zbor udeležencev in odhod proti Domžalam.

17.30 - Predvidena vrnitev v Domžale

CENA:
35 EUR za člane Društva Lipa in ožje družinske člane (partner, otroci), pri najmanj 31 udeležencev,
za druge udeležence 40 EUR.

Prijavite se osebno v času uradnih ur v pisarni Društva Lipa vse do zasedbe prostih mest. Prijava je potrjena ob plačilu cene izleta.

PRIJAVE ZBIRAMO DO 18.11.2019

Ob prijavi označite morebitno željo po dietnem ali veganskem obroku.

Vljudno vabljeni!

Program izleta pripravila: