Izlet članov Društva Lipa na ogled koroških jezer

Objavljeno .

Koroška jezeraSončna sobota, 8. junija 2019, je obetala čudovit in sproščen dan ob obalah velikih jezer na Koroškem. Dva polna avtobusa počitniško razpoloženih študentov Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Domžal si je najprej ogledalo samostan v Millstadttu, kjer še ohranjajo pri življenju 1000 let staro lipo, v notranjem dvorišču pa 300 letno lipovo mladenko. Ogledali so si tudi samostansko gotsko cerkev in se sprehodili po urejenem parku ob Millstatterskem jezeru. Ni največje, je pa najglobje, globoko kar 141 m.

Med vožnjo do Osojskega jezera so si kar iz avtobusov pogledali dve manjši jezeri, Brennsee in Afritzersee. Ob Osojskem jezeru so se ustavili v Osojah, si ogledali samostansko cerkev iz 11. stoletja, prenovljeno s stropnimi štukaturami in ostalim okrasjem baročnega sloga, in grob poljskega kralja Boleslava, o katerem je Anton Aškerc napisal svojo znano pesnitev Mutec osojski, ki sta jo vodiča tudi prebrala, seveda med vožnjo do naslednjega mesta ogleda. Šentvid na Glini, pred petsto leti prestolnica Koroške, je zanimivo mesto, z značilnim trgom, krasno mestno hišo, ne preveč turistično oblegano. Največje, najbolj poznano in Sloveniji najbližje je Vrbsko jezero. Dolgo je 17 km, obala ponuja vso turistično ponudbo vključno z ogledi s turističnimi ladjami.

Žal se je izlet podaljšal za nekaj ur, ker se je pokvaril eden od avtobusov. Polovica izletnikov je prišla v Raj, v restavracijo v Tržiču, od koder jih je v Domžale odpeljal rezervni avtobus, po drugo polovico pa se je vrnil prvi avtobus in jih po večerji odpeljal domov. Niso bili jezni, taka stvar se lahko primeri, ampak zelo, zelo utrujeni. Koroška jezera in zanimiv izlet jim bo vseeno ostal v lepem spominu.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek