Polona Glavan in Lenart Zajc v Lipi

Objavljeno .

Polona Glavan in Lenart Zajc v LipiV letošnjem študijskem letu so članice literarnega krožka društva Lipa popestrile svoje delo s pogovori s sodobnimi slovenskimi pisatelji, katerih knjige berejo.

Tako so v sredo, 20. marca 2019, povabile medse Lenarta Zajca, saj so vse po letnem načrtu prebrale njegov najnovejši roman Američanka. Razgovor je bil prisrčen, razkril je avtorjev način pisanja iz sebe, iz izkušenj, iz poznavanja snovi, o kateri piše. Vprašanja so dobila zanimive in odkrite odgovore. Njegov roman se dogaja v Sloveniji, v Ljubljani, tukaj in zdaj in osvetli problem majhnih gledališč, pravniške stroke, odprodaje podjetij tujcem, varovanja in reševanja okolja, itd. Zelo lepo se bere, avtor obvlada opisovanje značajev in dogajanj, vložki dogodkov v bližnji preteklosti so kratki in jedrnati, stopnjuje napetost, ki pripelje bralca do razpleta. Literatke ga toplo priporočajo.

V sredo, 27. marca 2019 pa so gostile tudi mlado slovensko pisateljico Polono Glavan. Kramljanje se je od predstavitve članic krožka in pisateljice poglobilo na vtise in občutja o prebrani knjigi Gverilci. Sedem kratkih zgodb o problematičnih odnosih, pravzaprav o problemih današnje družbe, ki jih nočemo opaziti ali o njih govoriti. Vsaka posebej se te dotakne v živo. Avtorica ima namreč prefinjen občutek za pisanje in jezik, največkrat piše v prvi osebi, tako se poistoveti z glavno osebo, zgodba je doživeta in še bolj presunljiva. Pogovor je bil prisrčen in odkrit, tako za članice literarnega krožka kot za Polono Glavan izpolnjen, poučen in uspešen, poln energije in navdiha.

Hvala obema avtorjema za njun čas in odkritosrčen pogovor. Bodo pa literatke zagotovo predvidele podobna srečanja tudi za naslednja študijska leta.

Tekst: Zlatka Levstek, vodja literarnega krožka

Fotografije: Mira Smrkolj,
študentka Valerija
Lenart Zajc, Vir: Osebna stran Facebook