Zeliščarska dejavnost

Objavljeno .

izdelava mazilV letošnjem šolskem letu smo v društvu Lipa-Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale razpisali program ZELIŠČARSTVO. V program se nas je vključilo 22 slušateljev, kateri smo s predavanjem izredno zadovoljni. Do sedaj smo se seznanjali z zdravilnimi rastlinami, katere lahko uporabljamo v vsakdanje namene ali še bolje, izkoristimo jih za naše zdravje. Pridno si nabiramo znanje, zadnji obisk pa smo na Valentinovo popestrili z praktično delavnico v obliki izdelovanja mazil in kreme. Vse udeleženke pa že težko pričakujemo tudi seznanjanje se z zdravilnimi rastlinami v naravi.

Takole pa smo pripravljale praktično izvedbo:

Talile smo maščobo in vosek, mešale sestavine, tudi miksale in končno sestavljeno mazilo izlivale v majhne posodice.

Metka Ravnikar

OGNJIČEVO MAZILO

 

SESTAVINE:

  • 25 g suhih cvetov ognjiča
  • 500 g bio kokosovega olja
  • 5 g čebeljega voska

V steklenem kozarcu smo najprej raztopili kokosovo olje nad vodno kopeljo. Kokosovo olje je trdno in belo pri sobni temperaturi in se pri približno 30 stopinjah začne topiti . Dodamo cvetove ognjiča (nežno segrevamo) in odstavimo z ognja. To sestavino še dvakrat segrejemo in jo nato skozi gazo precedimo .Pri tem se izločajo flavanoidi in kararotenoidi in maščoba porumeni. Prav tako nad vodno kopeljo talimo čebelji vosek, katerega smo zaradi lažjega taljenja predhodno naribali in dodamo pripravljeno kokosovo olje. Pri dodajanju nenehno mešamo, da dobimo kremasto zmes.

Mazilo nato napolnimo v čiste lončke, plastične ali steklene. Počakamo, da se ohladi, šele nato lahko zapremo lonček. Ker ne vsebuje vode, je obstojno dlje časa.

Kokosovo olje deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti kožo in telo pred staranjem in poškodbami.

Mazilo iz ognjiča je za razpokano in trdo kožo, žulji,opekline, brazgotine, ekcemi, vnetje kože, luščenje kože…